Shikotan - A tankok szigete

1447443_original.jpgA második világháború során a Szovjetunió által elfoglalt négy Japán sziget egyikén nem mindennapi vasszörnyek pihennek.

 Oroszország (korábban a Szovjetunió) és Japán közt régóta folynak a tárgyalások a Kuril-szigetek hovatartozásáról, így annak legdélibb tagja, a Sikotan-sziget is vita tárgya. A szigeten jelenleg mindössze kétezren élnek túlnyomóan oroszok, mivel a világháború előtt itt élt japánokat kitelepítették. Gazdasági jelentősége nincs, viszont a leglényegesebb nézőpont, hogy körülbelül hatvan kilométerre található Japán partjaitól.

1956-ban együttes nyilatkozatot írt alá a Szovjetunió és Japán, amely rögzítette, hogy a Szovjetunió vállalja, hogy visszaadja Japánnak a Habomai és a Shikotan-szigeteket a békeszerződés aláírása után.  Ennek ellenére évtizedekig semmi sem történt.

2004-ben Oroszország, mint a Szovjetunió utódja, elismerte ezt a nyilatkozatot és bejelentette, hogy kész folytatni a területi tárgyalásokat Japánnal. Azonban a békeszerződést mai napig sem írták alá, Oroszország ugyanis csak a Shikotan és Habomai szigetet adná vissza, miközben Japán Iturupra és Kunashirra is igényt tart. A szigetcsoportot még a második világháború végén annektálta a sztálini Szovjetunió. A szigetek pedig továbbra is Oroszországhoz tartoznak.

 Shikotan szigete a térképen

Japán miniszterelnöke, Yoshiko Noda jelenlegi álláspontja szerint Japán mind a négy Dél-Kurili szigethez ragaszkodik. Korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Oroszország és Japán még messze állnak a békeszerződés aláírásától.

A második világháború után otthagyott technikákat elszállítani túl költséges lenne, így inkább hátrahagyták a természetnek, ami az elmúlt évtizedek során szép barátságot kötött a tankokkal. A vasszörnyek környezetre gyakorolt hatása mára már igen minimális, ha volt is bennük valaha olaj vagy üzemanyag, azok már valószínűleg régen elszivárogtak az idők során.

1446528_original.jpg

1448429_original.jpg

1446957_original.jpg

1444493_original.jpg

A hetven éve otthagyott tankok nem mindennapi látványt nyújtanak

Japán a békeszerződés aláírásához Iturup-, Kunashir-, Shikotan- és a Habomai-szigetegyüttes átadását jelölte meg feltételként, amibe Oroszország egyelőre nem hajlandó belemenni.

 A mai napig is fennálló területi követelések miatt a két fél nem írja alá a békeszerződést, ugyanakkor a mai világpolitikai helyzetet nézve ez az ügy huszadrangú Oroszország számára, így valószínűleg még sokáig ott fognak állni ezek a lenyűgöző vasszörnyek, mint a világháború utolsó mementói.

Írta: Hajner Gyula

Források:
- dementievskiy.livejournal.com
- russiatrek.org
- maksimov.su

Ha tetszett a cikk, nézd meg a Csernobili roncstemetőt, az ukrán tanktemetőt, a Magyar Honvédség legnagyobb roncstemetőjét, a világ legnagyobb repülőgép-temetőjét is!

Hazai elhagyatott helyekhez pedig látogasd meg a Szellemvárosok blogot!

1448148_original.jpg

1447277_original.jpg

1446373_original.jpg

1446886_original.jpg

1447443_original.jpg

abandoned-tanks-shikotan-island-sakhalin-russia-13-small.jpg

abandoned-tanks-shikotan-island-sakhalin-russia-12-small.jpg

abandoned-tanks-shikotan-island-sakhalin-russia-14-small.jpg

abandoned-tanks-shikotan-island-sakhalin-russia-15-small.jpg

abandoned-tanks-shikotan-island-sakhalin-russia-26-small.jpg

abandoned-tanks-shikotan-island-sakhalin-russia-7-small.jpg

abandoned-tanks-shikotan-island-sakhalin-russia-6-small.jpg

abandoned-tanks-shikotan-island-sakhalin-russia-21-small.jpg

abandoned-tanks-shikotan-island-sakhalin-russia-22-small.jpg

abandoned-tanks-shikotan-island-sakhalin-russia-25-small.jpg

abandoned-tanks-shikotan-island-sakhalin-russia-3-small.jpg

abandoned-tanks-shikotan-island-sakhalin-russia-2-small.jpg

abandoned-tanks-shikotan-island-sakhalin-russia-20-small.jpg

abandoned-tanks-shikotan-island-sakhalin-russia-5-small.jpg

abandoned-tanks-shikotan-island-sakhalin-russia-8-small.jpg