Kecskeméti szovjet laktanyák története - 2. rész

- Erzsébet laktanya

e_laktanya__4.jpgAz Izsáki út bal oldalán (a Rudolf laktanyával szemközt) a két, 1897-ben épült egyemeletes csapatkórházi épület mellett a 20. század elején emelték az Erzsébet (pót) laktanyát, melyet Erzsébet királyné tiszteletére neveztek el, és amely név később, a második világháború után kiterjedt az 52 ágyas csapatkórházra is. Az újabb építésű garnizon eredetileg nem volt különálló, hanem a Rudolf laktanya kiegészítéseként épült, a Galíciában állomásozó 13. közös huszárezred részére.

A laktanya tervrajzai 1902 végén készültek, az épületek (legénységi szállás, lovarda, istálló, kovácsműhely, és beteg lovak istállója) 1905-ben pedig már álltak. Még ebben az évben átköltöztették a Czollner térről a katonai lovardát a laktanyába. Az objektum a háború végéig eredeti funkciójában működött, majd a Tanácsköztársaság idején vörösök szállták meg a garnizont. Ekkor 5 főt vitettek be a laktanyába kihallgatásra, majd a vörös diktatúra elleni szervezkedés vádjával kivégezték őket.

A laktanya korabeli tervrajzai:

a_laktanya_es_korhaz_tervrajza_1933_.jpg

A laktanya és kórház tervrajza (1933)

legenysegi_szallas.jpg

Az Erzsébet laktanya főépületének tervrajza

csapatkorhaz_tervrajz.jpg

Csapatkórház tervrajza

lovarda.jpg

Lovarda

pot_vagy_beteg_lovak_istalloja.bmp

Pót vagy beteg lovak istállója

kovacsmuhely.jpg

 Kovácsműhely

Az első világégést követően a kórház sokat vesztett a jelentőségéből, mivel a háború után nem állomásozott annyi katona a helyőrségben, mint régen. 1924-ben a Magyar Királyi Kecskeméti Honvéd- és Közrendészeti Kórház nevet kapta, egy évvel később azonban civil kórház lett. A laktanya és a csapatkórház feltehetőleg 1949 után, talán a szovjet alakulat beköltésekor egyesült. A laktanya viszont megmaradt eredeti funkciójában a két háború közt, és 1938-ban egy konyhaépület is építésre került a területén.

A laktanya akkor és most:

e_laktanya_1.bmp

e_laktanya_2.bmp

e_laktanya_3.bmp

1945 tavaszán az "objektum átnevezési hullám" az Erzsébet laktanyát sem kerülte el, júniustól Petőfi laktanyaként szerepel a hivatalos iratokban. Egy évvel később a Tiborc kollégium költözött a laktanyába, majd az ötvenes évektől, az államosítást követően a szovjetek vették birtokba az objektumot. Ők később a 166. önálló híradó zászlóaljat állomásoztatták itt. A 70’-es években épült itt egy étkezde is a szovjet fél jóvoltából, illetve bővítések és átépítések is kivitelezésre kerültek (az istállóból étkezde lett, a kerítés rácsos betéteit pedig befalazták megakadályozván az a betekintést a laktanyába). A laktanyát 1989-ben hagyta el a szovjet hadsereg, az üres objektum a HM-hez került, és a Rudolf laktanyával együtt adták át a városnak 1990 áprilisában.

 

dsci0028.JPG

dsci0031.JPG

dsci0080.JPG

dsci0082.JPG

dsci0084.JPG

A kivonulás után a laktanya a kecskeméti Média Kft-hez került. A 90’-es évek elején a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Levéltára iratainak egy részét tárolták itt ideiglenesen, míg az új levéltári épület felépült. 1994-ben el kezdték felszámolni a kft-t, és a felszámoló, a Dunaholding Kecskemét Kft. 1996-ban elkezdte leromboltatni a laktanya század eleji épületeit. A laktanya öt tömbje közül kettőt a földdel tett egyenlővé (a csapatkórház épületeit) – engedély nélkül. A rendőrség a 10 milliós kár ellenére csak csekély összegű büntetést szabott ki.

Napjainkban a laktanya igen rossz állapotban van, a tetők lyukasak, a vakolat is inkább a földön hever darabokban, mint a falon. Az egyik lovardába egy bútorüzlet költözött be, de mostanra már üresen áll, míg az istállóban illetve mellette egy autós cég működik. A közeljövőben felújítás várható. Ugyanakkor, ha ez mégsem valósulna meg, a műemléki védettség miatt nem bonthatják el az épületeket, így a századfordulós laktanyaépületekben még sokáig az „gyönyörködhetnek” Izsáki úton elhaladók.

e_laktanya__1.jpg

e_laktanya.jpg

e_laktanya__2.jpg

e_laktanya__3.jpg

Korabeli képek a laktanyából

A korábban megjelent írás bővítésért külön köszönet jár S. Asztalos Éva építésügyi és műemlékvédelmi szakértőnek, aki az Erzsébet laktanya építéstörténeti kutatásakor illetve az épületdiagnosztikai szakvéleménye elkészítésekor megosztott velem új információkat, mely lehetővé tette az írásom bővítését.

A kecskeméti laktanya sorozat első részét ezen a linken, harmadikat pedig ezen olvashatod!

Az itt települt magyar alakulatok:

 94. k. und k. gyalogezred – Az egyik cseh sorozású pótzászlóalj állomásozott itt az I. világháború alatt.

13. k. und k. (Jászkun) huszárezred – Az alakulat a Rudolf laktanyában volt elhelyezve, de néhány egység az Erzsébet laktanyában szállt meg.

Szovjet alakulatok:

 в/ч 52266 - 166 обс - 166. önálló híradó zászlóalj.

A részletes forráslista az engedélyekkel egyetemben a sorozat befejező részben kerül feltüntetésre (ahogyan az első rész esetében is).

Írta, Daczi Péter

dscn3103.JPG

dscn3104.JPG

dsci0085.JPG

dscn3105.JPG

dscn3106.JPG

dscn3108.JPG

dscn3109.JPG

dscn3110.JPG

dscn3111.JPG

dscn3112.JPG

dscn3113.JPG

dscn3114.JPG

dscn3118.JPG

dscn3115.JPG